Fartlæsning

Kan du løbe? Er du en god og effektiv løber? Kan du svare ja på disse to spørgsmål? Det første kan du sikkert. Men kan du løbe 10 kilometer på en god tid? Mange vil svare nej.

Således er det også med læsning

Når jeg spørger: ”Kan du læse?”, så svarer de fleste ”ja” til spørgsmålet. Men når jeg spørger: ”Er du en effektiv og hurtig læser?”, så er svaret mere tøvende.

For at blive en god løber skal du træne, – sådan er det også med læsning. At være en god læser betyder, at du udnytter din hjerne optimalt.

Det er vigtigt, fordi du øger koncentrationen, når du øger hastigheden.

  • Det giver en bedre læseforståelse
  • Det giver dig mere tid.

Udover det har løb og læsning også disse egenskaber tilfælles:

  • Træning holder din hjerne skarp og fokuseret
  • Du får mere overskud og bedre selvværd

130 km. på motorvejen

En af de teknikker, vi benytter til at øge læsehastigheden er fartlæsning. Man kan sammenligne det med begrebet hastighed, når vi kører bil. Når vi forlader motorvejen og må ned på en lavere hastighed, så har vi svært ved helt at komme ned på de 80 km., som vi må køre på landevejen. Og hvorfor egentlig det? Det er fordi, at hjernen har vænnet sig til at køre 130 km. Hjernen opfatter ret hurtigt denne fart, som en ny normalfart, og når vi så sænker farten væsentligt, så føles det MEGET langsomt for hjernen.

Snyder hjernen

I fartlæsning benytter vi samme princip – vi snyder simpelthen hjernen. Vi starter med at læse 5 minutter i almindeligt læsetempo. Derefter øger vi hastigheden til det dobbelte i 5 minutter, – det går ud over forståelsen, men det gør ikke noget, – vi er blot i træningshallen. Efter 5 minutters spurt sænker vi igen hastigheden til normalhastighed, men hjernen vil ikke umiddelbart ned på samme hastighed, som inden spurten. Den har nu vænnet sig til, at normallæsning foregår ved en lidt højere hastighed end udgangspunktet. Dette gentager vi en del gange med jævne mellemrum igennem de 8 uger kurset varer, og på denne måde presser vi normallæsetempoet i vejret og det nye normale har altså flyttet sig til nye højder!